YAYOI KUSAMA - I UENDELIGHETEN

Postet av Adam og Eva Grensen den 15. Feb 2016

Henie Onstad Kunstsenter (HOK) forbereder nå en spektakulær satsning som
åpner 19. februar.
Da inviteres publikum inn Yayoi Kusamas verden full av farger, mønstre og bevegelse.
Den japanske kunstneren har en karriere som spenner over 70 år med enorm produktivitet.-Dette er en av verdens mest omfattende presentasjon av Kusama. Det karakteristiske billedspråket og hennes gjentagende kunstneriske fornyelse har gjort henne og signaturmerket polkadottene, verdenskjent. Vi er stolte over å bringe denne utstillingen til Norge og Høvikodden, sier Tone Hansen, direktør ved HOK.

Utstillingen I uendeligheten åpnet på Louisiana utenfor København i september i år. Henie Onstad Kunstsenter er neste stopp på en turné som også omfatter Stockholm og Helsinki.

-Gjennom samarbeid med sentrale kunstaktører i Norden, er det mulig for HOK å presentere utstillingen også for et norsk publikum. Med Yayoi Kusama- I uendeligheten vil vi vise noe av det ypperste og mest populære innenfor kunstverden akkurat nå, forteller en entusiastisk Hansen.


Farger, former og fantasi

-Kusama er kjent for sine store, intense opplevelsesverk. Her konstruerer form og farge, lys og repetisjon et altoppslukende, nærmest hallusinatorisk rom. Publikum inviteres inn til å bli en del av dette universet. Kusamas kunst omfatter en rekke medier, blant annet maleri, tegning, skulptur, film, performance og installasjoner. Alt dette kan oppleves samlet i en dynamisk presentasjon, forteller Milena Høgsberg, sjefskurator ved HOK, og ansvarlig for utstillingen på Høvikodden.

Fra en bakgrunn innen tradisjonelt japansk maleri, dro Kusama til USA som 20-åring. Hun kom inn på kunstscenen som et kvinnelig motstykke til Andy Warhol.

-Under sin tid i USA uttrykte Kusama seg i en blanding av kunst, mote og politiske happenings. Siden da har hennes slående visuelle språk og kontinuerlige kunstneriske nyskapninger gjort henne til en av dagens mest fremtredende kunstnere. Hun er i dag 86 år gammel og fortsatt produktiv, utdyper Høgsberg.


Et helt livsverk

Utstillingen viser hele Kusamas livsverk: fra tidlige akvareller og pasteller fra 1950-tallet, til hennes banebrytende infinity-malerier og organiske skulpturer, filmer, performances, opplevelsesverk og politiske happenings fra 1960 og 70-tallet, til hennes arbeid med motekolleksjon for Louis Vuitton, samt litteratur. Det kastes også nytt lys på verk fra 1980-tallet, da Kusama vendte tilbake til Japan og Tokyo, etter å ha bodd i USA fra 1957-73.

Utstillingen omfatter flere av hennes nyere altomfattende speilinstallasjoner, samt mange verk med signaturformen polkadottene og overdimensjonerte gresskar i form av bronseskulpturer. I tillegg vises en serie av malerier som Yayoi Kusama har laget spesielt for denne utstillingen, og i utstillingskatalogen publiseres en rekke av hennes dikt, som for første gang er oversatt fra Japansk."Earth is a Polka Dot"
Det er mulig å forhåndskjøpe billetter til utstillingen gjennom Billettservice.

Utstillingen er et samarbeid mellom Louisiana, København, Moderna Museet/ArkDes, Stockholm, HAM - Helsinki Art Museum, Helsinki og Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden. Utstillingens skandinaviske turné får støtte av Japan Foundation og Japan Airlines.

(Tekst hentet fra http://hok.no/arrangement/yayoi-kusama-2016)-Eva Lill / Adam og Eva Grensen 8


0 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Powered by: Bloc